Има решение на Народното събрание, според което България ще изпрати на военна

...
Има решение на Народното събрание, според което България ще изпрати на военна
Коментари Харесай

Пращаме бойци на фронта в Украйна, САЩ с провокация на наша територия. Или когато някои говорят безнаказано


Има решение на Народното събрание, съгласно което България ще изпрати на " военна част от 50 индивида, до 50 индивида " да се бият в Украйна.

" Американците желаят от нас да включим български боен контингент във войната в Украйна ". 

" Идеята на американците е да трансфорат този спор в огромен, в голям боен спор, в който да бъдат включени и страни от Източна Европа. За тях е доста значимо България да бъде включена. "

" Не бих се учудил, в случай че те (американците) създадат някаква провокация против нас. Не бих се учудил, в случай че някъде нещо се случи в България, което да бъде приписано на Русия, на съветските служби. "

Тези изказвания насочи от ефира на публичната телевизия Българска национална телевизия водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов, като те са нито първата му, нито евентуално последната обществена артикулация по въпроса от участника в конкуренцията за 49-ия парламент. Те обаче ни провокираха да попитаме две институции - правилни ли са и има ли в тях състав от Наказателния кодекс, в случай че не са правилни. Второто - тъй като историята помни интензивност от страна на прокуратурата по отношение на обществени изявления на обществени персони, за които може да има " обосновано съмнение ", че насочат погрешни изказвания.

Гореописаните цитати са от присъединяване на Костадинов в съботно-неделния утринен блок на на 12 март. Защо ви занимаваме с нещо отпреди повече от 10 дни? Заради доброжелателното изчакване от страна на държавното обвиняване да отговори на заложените ни по каналния ред въпроси.

Език мой

Но първо, какво тъкмо споделя водачът в това предаване (в извадки):

" Когато беше взето решението в Народното събрание да се изпрати оръжие за Украйна, ние от " Възраждане " единствени казахме, че вътре в решението има и решение за изпращане на военна част от 50 индивида, до 50 индивида. Тогава това беше прикрито от безусловно всички медии. Някак си не се появи, не се загатна.

Ние на процедура сме отворили кутията на Пандора. Следващото нещо, което американците желаят от нас е да включим български боен контингент във войната в Украйна. - Това е доста значимо за тях, тъй като те желаят да основат, както се споделя, още една спомагателна разграничителна линия, този път не вътре в българското общество, а сред България и сред Русия, още една. И аз не бих се учудил, в случай че те създадат някаква провокация. Защото американците са царе на провокациите, апропо.

Аз доста пъти съм го казвал и отново ще го повторя - политиката на Съединени американски щати сега, абстрахираме се от нашите, както се споделя двустранни връзки, тя заплашва международния мир. Защото концепцията на американците е да трансфорат този спор в огромен, в голям боен спор, в който да бъдат включени и страни от Източна Европа. За тях е доста значимо България да бъде включена. Защото България е единствената страна в Източна Европа, която няма исторически аргументи да има неприятни връзки с Русия и макар голямата антируска агитация и нервност, която се насажда в обществото, в действителност получава се тъкмо противоположното и заради тази причина за тях е толкоз значимо... 

Аз отново дублирам, не бих се учудил, в случай че те създадат някаква провокация против нас. Не бих се учудил, в случай че някъде нещо се случи в България, което да бъде приписано на Русия, на съветските служби. Не бих се учудил и в случай че създадат нещо и във връзка с български контингент, който в случай че се сформира държавно управление, ще бъде изпратен в Украйна. "

Въпроси

Макар изказванията за " контингента " да са елементарно проверими единствено заради обстоятелството, че на 48-ия парламент за оказване на военна помощ на нападнатата от Владимир Путин страна да виси на уеб страницата на институцията от декември предходната година и в него очевидно не пращаме никакви военни елементи на никое място другаде с изключение на в Европейския съюз, Клуб Z изпрати няколко въпроса до Министерство на защитата. А точно:
Съдържа ли решението на 48-ото Народно заседание за оказване на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна и решение " за изпращане на военна част от 50 индивида, до 50 индивида "  или друго сходно?Поискали ли са Съединени американски щати от нас да включим български боен контингент във войната в Украйна?Разполага ли МО с информация за планове или за подготовка за " провокация "  от американска страна против България - " в случай че някъде нещо се случи в България, което да бъде приписано на Русия, на съветските служби "?
Отговори

И получихме в отговор следното:

Със свое Решение за оказване на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна, обнародвано в Държавен вестник брой 99 от 13.12.2022 година, Народното събрание на Република България позволи присъединяване на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на Европейски Съюз за военно подкрепяне на Украйна (EUMAM) за периода на задачата, както следва:

- един щабен офицер за увеличаване на Звеното за обмисляне и осъществяване на военни задачи и интервенции на Европейски Съюз в Кралство Белгия;

- до 5 (пет) военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на Европейски Съюз за общовойсково образование в Република Полша и/или Многонационалното командване за специфична подготовка във Федерална република Германия;

- до 50 (петдесет) военнослужещи за образование за потребление на предоставеното в границите на EUMAM въоръжение и техника, на територията на държави-членки на Европейски Съюз, и/или в Република България.

Със същото Решение Народното събрание на Република България позволи пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна, за всяка календарна година, за присъединяване в модули за подготовка на бойни санитари на територията на Република България.

Тоест - каквото действително е разказано в решението на Народното събрание. Видимо, " действието " не се развива в Украйна.

И още - във връзка с " поисканото " от Съединени американски щати включване на български боен контингент във войната в Украйна:

" Няма отправено искане към нашата страна за включване на български боен контингент във войната в Украйна. България и Съединени американски щати са страни-членки на НАТО. Страните-членки на НАТО не възнамеряват въоръжена интервенция във военния спор в Украйна, нито ще изпратят свои бойци на украинска територия. Това е неведнъж декларирано. 

Още един път бихме желали да подчертаем, че Министерство на защитата няма да изпраща войски в Украйна. "

А по въпроса с " провокацията ", по този начин щото у нас да се случи нещо, за което да бъде упрекната Москва, а зад него в действителност да стои Вашингтон:

" Не. България и Съединени американски щати са стратегически сътрудници и работят в тясно съдействие както двустранно, по този начин и в границите на разнообразни интернационалните конгреси и организации в търсене на устойчиви решения на актуалните световни и районни проблеми, в това число в региона на защитата и сигурността. В този смисъл няма никакви учредения за сходни догатки. "

Телефон 112

Продължаваме напред - с прокуратурата. Ако дотук всичко бе в областта на " фактчек " - и то без да се постанова да се пита МО, а единствено да се чете, то не по този начин стои въпросът с държавното обвиняване. Обърнахме се към Софийска районна прокуратура, както и към така наречен Главна прокуратура (ПРБ), с едни и същи въпроси.
Сезирана ли е Прокуратурата по тези изявления?Самосезирала ли се е Прокуратурата по тези изявления?Ако да – подхванати ли са дейности и какви.Ако не - смятате ли, че има данни за закононарушение като всяване на ужас и суматоха или за предаване " по радио, телефон или по различен метод погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника " с настъпили " обилни нездравословни последствия " и прочие? Или по различен член от Наказателен кодекс?
Последният въпрос не е инцидентен. Поводът за него е обвиняването, което прокуратурата повдигна през 2020 година на председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова (сега Сербезова), която тогава предизвести в ефир, че поради усложнения при доставките е допустимо да има дефицит на някои медикаменти на българския пазар. В което прокуратурата откри закононарушение по време на изключителното състояние - тревожела безпричинно жителите. Стоименова трябваше да дава отговор по член 326 от Наказателен кодекс:

Който предава по радио, телефон или по различен метод погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника, се санкционира с отнемане от независимост до две години.

Член, очакван в Наказателен кодекс поради подаването на подправени сигнали за паника към незабавния номер 112.

" Няма такова нещо "

Положението в този момент не " изключително ". Само предизборно. Но въпреки всичко попитахме обвиняването дали не съзира " паника " в изказванията на обществена фигура за изпращане на български жители на фронта и за " провокация " на българска територия. От СРП дадоха обещание да отговорят на въпросите. И в границите на същия ден получихме позвъняване от служителка, която гласеше следното " Няма такова нещо ".

На въпрос какво нещо и какво няма, отвърнаха: " Не сме сезирани ". На настояването ни да получим отговор на този и на останалите въпроси и то документално, както сме ги и задали, от СРП не поеха ангажимент - по-скоро показаха удивление, че имаме сходни щения. Това се случи предходната сряда, а опитът ни за повторна връзка този вторник - ще получим или не отговор, не проби " телефонната преграда ".

От Прокуратура на Република България пък даже не дадоха знак, че са получили питането.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР